۱۰ راز موفقیت پرفسور مجید سمیعی
پروفسور مجید سمیعی در سال ۱۳۱۶ در تهران به دنیا آمد. او پس از پایان دوره متوسطه راهی آلمان شد تا در رشته پزشکی ادامه تحصیل دهد. سمیعی در سال۱۹۷۰ و در ۳۲ سالگی موفق به دریافت عنوان دانشیاری در رشته جراحی مغز و اعصاب از دانشگاه ماینتز شد و یک سال بعد هم عنوان پروفسوری را در همین رشته بهدست آورد.
او پس از گذراندن همه عمرش در راه اعتلای رشته جراحی مغز و اعصاب در سال ۲۰۰۳ اعلام بازنشستگی کرد تا خود را وقف توسعه مؤسسه بینالمللی علوم اعصاب کند. پروفسور سمیعی تاکنون بیش از ۸هزار جراحی مربوط به مغز و اعصاب انجام داده و بیش از ۱۰۰۰ جراح متخصص را در سراسر جهان تربیت کرده است. او ۱۷ کتاب و ۵۰۰ مقاله علمی در رشته مغز و اعصاب نگاشته و ۱۰۰۰ سخنرانی تخصصی ایراد کرده است.
پروفسور مجید سمیعی نشان درجه یک دولت فدرال آلمان را توسط رئیسجمهور این کشور برای ارتقای علمی و عملی جراحی اعصاب در سال۱۹۸۸ دریافت کرد. او همچنین در سال ۱۳۸۵ جزو چهرههای ماندگار کشورمان معرفی شد. پروفسور سمیعی نخستین پزشکی بود که توانست جراحی میکروسکوپی را ابداع کند و به سرانجام برساند. عمل جراحی قاعده جمجمه که یکی از پیچیدهترین عملهای جراحی مغز به شمار میرود برای نخستین بار در جهان توسط او صورت گرفته است.
مقدسترین کار درپیشگاه الهی
پروفسور سمیعی درباره انتخاب رشته پزشکی از سوی دانشجویان جوان، تشبیه عارفانه و کاملا همنوع دوستانهای دارد. او در اینباره معتقد است:
((دانشجویانی که رشته پزشکی را برمیگزینند باید بدانند مقدسترین چیز نزد درگاه الهی رسیدگی به احوال انسانی است که نیاز به کمک دارد. اگر بخواهیم یک طبیب واقعی باشیم در درجه اول تنها باید به این فکر کنیم که گرهای را از وجود بیمار باز کنیم و اینگونه خدمترسان باشیم. وقتی بیمار میآید و میگوید دکتر جان، خودم را در اختیار شما قرار میدهم، یعنی تمام وجود و روح و جسمش را در اختیار تو قرار میدهد. برای همین من از این مسئله مقدستر در زندگی خودم ندیدهام که بتوانم به یک بیمار کمک کنم. اگر شما این حس را داشته باشید خدا هم با شما خواهد بود.))
تمرکز فکر داشته باشید
دومین رمز موفقیت از نگاه پروفسور مجید سمیعی؛ تمرکز افکار است. این عامل در ادامه همان رمز موفقیت اول است. ایشان می گویند وقتی عشق و علاقه ات را پیدا کردی باید روی همان تمرکز کنی و از این شاخه به آن شاخه پرش نکنید. موفقیت زمانی حاصل می شود که شما در انجام کاری عمیق شوید و سطحی به آن نپردازید.
حتی در مصاحبه دیگری از پروفسور مجید سمیعی در رابطه با رموز موفقیت خودش سوال کردند و ایشان در پاسخ گفتند: ((کار خاصی نکردم… هفت سالم بود که مثل همه به دبستان رفتم… پس از آن به راهنمایی… در پانزده سالگی مثل همه به دبیرستان رفتم… پس از اتمام دبیرستان مانند بسیاری از جوانان برای دانشگاه اقدام کردم… وارد دانشگاه شدم… تخصص گرفتم و تصمیم گرفتم با توجه به علاقه ام، تمام فکر و ذهنم را به شغل و تخصصم اختصاص بدهم… همین ))
پشتکار، مهمتر از استعداد
جراح برجسته کشورمان درباره راهی که تابه حال طی کرده و به اینجا رسیده میگوید: ((ما حدود ۴۰ سال پیش در رشته تخصصیمان جراحیهایی را شروع کرده بودیم که دنیا از آنها بیاطلاع بود؛ یعنی این نوع جراحیها برای نخستین بار بود که انجام میشد. طولانیترین عمل جراحی بنده چیزی بیش از ۲۴ ساعت طول کشید، یعنی ۵ صبح پنجشنبه شروع شد و نزدیکیهای ۸ صبح جمعه به پایان رسید. حالا شما حساب کنید این عمل جراحی منحصر به فرد چگونه ممکن است تا این حد طولانی شود. بیمار هم فردی بود که همه از ادامه زندگیاش قطع امید کرده بودند و میگفتند بیماریاش قابل علاج نیست، اما در نهایت عمل با موفقیت به پایان رسید. این چیزی نیست جز پشتکار. پشتکار وقتی پیش میآید که عشق و علاقه به چیزی وجود داشته باشد. اگر شما به چیزی علاقه نشان دهید شاید ۲شبانهروز هم نخوابید تا به نتیجه دلخواه برسید. پس عشق و علاقه است که پشتکار را بهوجود میآورد. آن موقع اگر استعداد هم همراه پشتکار باشد بعد میتواند گل کند.))
اگر شما به چیزی علاقه نشان دهید شاید ۲شبانهروز هم نخوابید تا به نتیجه دلخواه برسید. پس عشق و علاقه است که پشتکار را بهوجود میآورد. آن موقع اگر استعداد هم همراه پشتکار باشد بعد میتواند گل کند.
همیشه رازدار باشیم
حضور پروفسور سمیعی در کشور همیشه با شایعههایی همراه است. برخیها میگویند که پروفسور تنها برای طبابت عدهای به تهران رفتوآمد دارد. او این صحبتها را رد میکند و به نکته مهمتری میپردازد؛((سؤالی که هیچگاه نباید از یک پزشک پرسیده شود همین پرسیدن نام و اطلاعات بیماران است. این فرهنگ باید در کشور ما بهوجود بیاید که بدانند اینها اطلاعات کاملا محرمانه است. اگر طبیبی راجع به بیماران خودش با رسانهها صحبت کند بدانید که دنبال کسب وجهه یا مسائل دیگر است . ما در زمینه اخلاق پزشکی قسمی یاد میکنیم که یکی از مواردش همین است که مسائل مربوط به بیماران را در قلب و روحمان نگه داریم و حتی آن را با نزدیکترین اعضای خانوادهمان هم مطرح نکنیم، چه برسد به اینکه یک پزشک بگوید فلانی بیمار من است یا چه نوع عارضهای دارد. شاید بدانید دهها چهره مطرح جهانی با دستهای من جراحی شدهاند، اما حتی نگذاشتهام یک نفر از این موضوع اطلاعی پیدا کند. اگر هم چیزی درباره کسی نوشته شده از سوی رسانهها مطرح شده است. رازداری در همه حال باید جزو اصول حرفهای ما باشد.))
سؤالی که هیچگاه نباید از یک پزشک پرسیده شود همین پرسیدن نام و اطلاعات بیماران است. این فرهنگ باید در کشور ما بهوجود بیاید که بدانند اینها اطلاعات کاملا محرمانه است. اگر طبیبی راجع به بیماران خودش با رسانهها صحبت کند بدانید که دنبال کسب وجهه یا مسائل دیگر است
پارتی بازی نمیکنم
تقریبا نیمی از همه جراحانی که در رشته مغز و اعصاب در کشورمان مشغول فعالیت هستند به نوعی شاگرد پروفسور سمیعی بودهاند و از محضرش کسب علم و دانش کردهاند اما حالا او بهدنبال تربیت نسل جدیدی از جراحان خوشآتیه برای کشورمان است.
او در این خصوص توضیحات جالبی میدهد: ((همزمان با ادامه ساخت مرکز علوم اعصاب کشور، کار تربیت جوانان خوب که در آینده در همین مکان مشغول بهکار و پژوهش خواهند شد ادامه مییابد. ما بهدنبال این هستیم تا بهترین دانشجویان را برای این کار گزینش کنیم. کار انتخاب دانشجویان طرازاول هم بهعهده یک هیأت ۶ نفره خواهد بود و بنده دورادور روی انتخابها نظارت میکنم. نفرات برگزیده، دورههای تخصصی را در اروپا میگذرانند تا برای خدمت در کشور و همین مرکز آماده شوند. باید در همه رشتهها این امکان بهوجود آید تا چهرههای جوان و برتر علمی فرصت پیشرفت در رشته تخصصیشان را تا عالیترین سطوح پیدا کنند. در انتخاب این اشخاص هم توصیه و سفارش هیچکس را نمیپذیریم و به مدارکی که از آنها خواسته میشود توجه میکنیم. نکته مهمتر اینکه سواد و تجربه و هوش و ذکاوت این افراد برای ما ملاک نیست. همه افرادی که انتخاب میشوند باید تربیت خوب خانوادگی داشته باشند و به انسانها عشق بورزند. آنهایی که هوش پزشکی دارند اما به مسائل انسانی توجهی نشان نمیدهند حتی میتوانند برای اهداف ما خطرناک باشند.))
عاشق کار خود باشید
عشق مهم ترین عامل موفقیت جوانان در حرفه و کارشان است. اگر کسی عاشق کاری که در حال انجام آن است و یا می خواهد انجام بدهد بشود، بدون شک برای رسیدن به عشقش حاضر به انجام هر کاری است و هرکس خلافش را بگوید نظرش درست نیست.
یکی از بزرگ ترین اشتباهاتی که این روزها در بین افراد رواج پیدا کرده این است که افراد و به خصوص جوانان فکر می کنند که اگر کسی در راه انجام کاری موفق شد، او هم با قدم گذاشتن در آن راه موفق می شود. پروفسور سمیعی در این رابطه می گوید این کار اشتباهی است. زمانی که هیچ عشق و علاقه ای به کار در فرد وجود نداشته باشد، او نمی تواند در این مسیر موفق شود. هر کس باید در دوران جوانی و نوجوانی اش علاقه خود را پیدا کند و در مسیر آن قدم بگذارد.
از کار کردن خسته نمیشوم
در خصوص کار کردن و توان کاری باید بگویم که هیچوقت از کار خسته نشدهام زمانی که چندساعت جراحی میکنم پس از اتمام آن برای ویزیت بیماران به بخشهای مختلف سرکشی میکنم و بعد هم وقتهای درمانگاهم را تنظیم کرده و به یک سری امور شخصی کاری که در زندگی روزمره هر فردی وجود دارد میرسم.
پر خوری را کنار بگذارید
یکی از رموز موفقیت من این است که پرخوری در زندگیام مفهومی ندارد و سعی میکنم با غذاهای کمحجم ولی پرانرژی روزم را به شب برسانم و این مسئله موجب شده تا سنگین نشده و دچار رخوت و سستی نشوم. امروزه با ورزش، تحرک و تغذیه سالم میتوان از بروز بسیاری از بیماریها بهویژه سکته مغزی جلوگیری کرد. باید دانست که یکی از مهمترین علتهای سکته مغزی در سنین پایین تغذیه نامناسب و فشارخون است. کیفیت جدار عروق نقش مهمی در طول عمر آنها و مقاومتشان دارد. اگر از موادغذایی نامناسب و غیرتازه مصرف کنیم این جدار عروقی دچار انسداد و پارگی میشود.
به نوع غذای خود توجه کنید
در دهه سوم و چهارم زندگی توجه ویژهای به نوع غذای مصرفی داشته باشید. مصرف ماهی و غذاهای دریایی به همراه برخی از ویتامینها از طریق غذاهای تازه مانند میوهها و سبزیها نقش موثری در طول عمر دارد. مطالعه و تغذیه نقش مهمی در بهبود عملکرد مغز دارد و مانع آلزایمر هم میشود. استرس، عصبانیت، فشار روحی و عصبی موجب ضعف در سیستم دفاعی بدن میشود پس باید سعی کنیم تا از این عوامل، دوری کنیم.
از اشتباهات درس بگیرید
افراد موفق هم مانند تمام انسان ها اشتباه می کنند، فقط تفاوت آن ها این است که دیگر آن اشتباه را تکرار نمی کنند. از اشتباهات دیگران هم درس بگیرید و در زندگی خود سعی کنید که آن ها را انجام ندهید.
این مطلب را از دست ندهید: ۱۰ راز موفقیت جف وارن بافت
نظرات بسته شده است.