به تازگی سریال بازی تاج و تخت (Game of Thrones) به پایان رسید ولی به سرعت مینی سریال چرنوبیل (Chernobyl) محصول HBO نظر مخاطبان را در سراسر دنیا به خود جلب کرده است.
این سریال در مدتی کوتاه به رتبه اول از ۲۵۰ سریال برتر جهان در آیامدیبی (IMDB) رسیده است. تا کنون از حدود ۱۰۰ هزار کاربر امتیاز ۹٫۷ را دریافت کرده که بالاترین امتیاز برای یک سریال به حساب می آید.
این یادداشت هیچ اسپویلی (لو رفتن قصه) ندارد تا نگران آن باشیم، چون کمابیش هر که اسم چرنوبیل و فاجعه آنجا را شنیده باشد راجع به آن همان اطلاعاتی را دارد که در این نوشتار به آن اشاره میکنیم.
چرنوبیل (Chernobyl) یک مینی سریال ۵ قسمتی است که با محوریت و برگرفته از فاجعه اتمی شهر چرنوبیل اوکراین که از آن به عنوان بزرگ ترین فاجعه غیر نظامی و اتمی تاریخ بشر یاد میشود.
این حادثه اتمی در روز ۲۶ آوریل ۱۹۸۶ (۶ اردیبهشت ۱۳۶۵) در نیروگاه اتمی چرنوبیل اوکراین رخ داد و در آن زمان اوکراین یکی از جمهوری های اتحاد جماهیر شوروی بود. انفجار و آتشسوزی در رآکتور شماره ۴ نیروگاه چرنوبیل موجب پخش مواد رادیواکتیو در بخش بزرگی از غرب شوروی و اروپا شد.
مواجهه با مینی سریال چرنوبیل هر بینندهای را به فکر وا میدارد که یک اشتباه در صنایع هستهای باعث چه ضرر، زیان و آسیبهای ویرانگری می شود که عوارض ناشی از آن شاید تا صدها یا هزاران سال برجا بماند.
چرنوبیل، ماجرایی واقعی را در تاریخ بازگو میکند و از زنان و مردانی میگوید که شجاعانه خود را در این راه قربانی کردند تا اروپا را از فاجعه غیر قابل تصور نجات دهند. سریالی است که می ارزد تماشا کنیم.
درباره حادثه چرنوبیل
در ۲۵ و ۲۶ آوریل ۱۹۸۶ متصدیان رآکتور برای انجام آزمایش قطعی برق سیستم ایمنی رآکتور را غیرفعال کردند (کندکنندههای نوترون را از آن خارج کردند). هدف متصدیان از این آزمایش این بود که بدانند آیا توربینهای چرنوبیل در هنگام قطع برق قادر به تولید برق کافی برای ادامه کار نیروگاه خواهند بود یا خیر.
نتیجه آن رآکتوری بدون کندکننده مناسب و از کنترل خارج شدن آن بود. بدون توانایی در کنترل رآکتور، دمای آن به حدی رسید که بیشتر از میزان حرارت خروجی طرحریزی شده بود.
حادثه زمانی آغاز شد که در ۱۰:۱۱ شب ۲۵ آوریل ۱۹۸۶ نیروگاه چرنوبیل دستور کاهش میزان قدرت رآکتور برای تست را دریافت نمود و نیروگاه شروع به کاهش قدرت رآکتور شماره چهار تا ۳۰ درصد نمود. دو اشتباه واقعه مهلک چرنوبیل را رقم زد: اولین اشتباه زمانی بود که کنترلکننده رآکتور به اشتباه و بر اثر عدم تنظیم درست، میلههای جذب نوترون نیروی رآکتور را تا یک درصد کاهش داد و رآکتور بیش از پیش افت قدرت پیدا کرد.
در اینجا بود که پرسنل دومین اشتباه خود را انجام دادند و تقریباً تمامی میلههای کنترل را از داخل رآکتور بیرون کشیدند. این همانند آن است که اتومبیلی در آن واحد هم گاز بدهد و هم ترمز بگیرد. در این زمان و با وجود نبود میلههای کنترلکننده قدرت در داخل منطقه فعال نیروی رآکتور به ۷ درصد افزایش پیدا نمود.
انفجار اولیه :
در ۱:۲۳:۴۵ صبح یک انفجار اولیه پوشش هزار تنی بالای رآکتور را بلند و راه را برای خروج مقدار زیادی بخار آب هموار کرد و این مقدمهای بود بر انفجار دوم ناشی از هیدروژن که ممکن است حاصل ترکیب بخار آب لولههای پاره شده و زیرکونیوم یا حتی گرافیت هسته رآکتور بوده باشد.
بلافاصله پس از انفجار اوّل انفجار دوم سقف رآکتور را پاره کرد و ۲۵ درصد از تأسیسات هسته رآکتور را از بین برد. گرافیت (کندکننده) سوزان و مواد داغ هسته که در اثر انفجار بیرون ریخته بود، باعث ایجاد حدود ۳۰ آتشسوزی جدید شد، و این شامل سقف قیر اندود و قابل اشتعال واحد ۳ نیز میشد که مجاور واحد ۴ واقع شده بود
تعداد زیادی از کارکنان تأسیسات در عرض چند ساعت نشانههای دریافت تشعشع رادیو اکتیو را نشان دادند. عده زیادی کارمند و آتشنشان که بدون محافظ مشغول به کار بودند، بیشتر بخاطر شروع آتشسوزی در سقف واحد ۳ بود که پیشبینیهای ایمنی را نادیده گرفتند. عده افرادی که در بیمارستانها بستری شدند، تا ساعت ۶ صبح به ۱۰۸ و تا پایان روز اول به ۱۳۲ نفر رسید.
تعداد آسیب دیدگان:
غیر از اوکراین، جمهوری روسیه سفید و فدراسیون روسیه، کشورهای فنلاند، سوئد، نروژ، لهستان، انگلستان و برخی کشورهای دیگر نیز اثرات فاجعه را احساس کردند. عوامل اصلی فاجعه انجام آزمایش بدون فراهم بودن شرایط، سطح ناکافی ایمنی در رآکتور و اشتباهات پرسنل اعلام شد. عملیات امحاء نتایج فاجعه در نیروگاه چرنوبیل از تاریخ ۲۶ آوریل ۱۹۸۶ تحت ریاست کمیسیون دولتی شوروی آغاز شد. این عملیات از نیمه دوم روز ۲۶ آوریل شروع شد و تا سال ۱۹۹۱ ادامه یافت.
در اولین گام یک منطقه انزوا در محدوده ۳۰ کیلومتری اطراف نیروگاه چرنوبیل تعیین شد. از ۲۷ آوریل سال ۱۹۸۶ حکومت اوکراین ساکنین شهرهای پریپیات و چرنوبیل، و روستاهای درونِ منطقه انزوای سی کیلومتری -حدود صد هزار نفر- را به خارج این محدوده انتقال داد. پنهان کردن اطلاعات مربوط به فاجعه چرنوبیل باعث شکلگیری و گسترش شایعات باور نکردنی پیرامون نتایج فاجعه شد.
ریاست شوروی از پذیرش همکاری بینالمللی برای انجام عملیات امحاء نتایج فاجعه هستهای امتناع کرد. تنها در سال ۱۹۸۹ بود که حکومت شوروی از آژانس انرژی اتمی به منظور ارزیابی کارشناسی عملیات امحاء، درخواست کمک کرد.
با وجود گذشت سالها از این حادثه، هنوز آثاری از مواد رادیواکتیو و جهشهای ژنتیکی در مردم منطقه مشاهده میشود. در این میان میتوان به ناقص شدن نوزادان در دو دهه اخیر، از قبیل بیدست و پا متولد شدن اشاره کرد.
مقیاس این فاجعه بسیار بیشتر از آن بود که مقامات دولتی آن را اعلام میکردند. از رآکتور شماره چهار فقط اتم سزیم و پلوتونیوم نبود که بیرون آمد بلکه دروغی خطرناکتر از آنها بود که مقامات سابق شوروی آن را اعلام کردند. بر اساس گزارشهای اعلام شده مقامات شوروی میزان استاندارد تشعشعات اتمی که یک انسان میتواند تحمل کند را در عدد پنج ضرب کرده بودند، که این جرمی بسیار بزرگ است.
درباره مینی سریال چرنوبیل
یک مینیسریال تلویزیونی پنجقسمتی بریتانیایی-آمریکایی در ژانر درام تاریخی است. نویسنده و خالق مجموعه: کریگ مازن و کارگردانی آن برعهدهٔ یوهان رِنک بودهاست.
چرنوبیل تولید مشترک شبکهٔ کابلی آمریکایی اچبیاو و شبکهٔ تلویزیونی بریتانیایی اسکای است؛ این مجموعه در ۶ مه ۲۰۱۹ در ایالات متحده و در ۷ مه ۲۰۱۹ در بریتانیا به نمایش درآمد. این سریال فاجعهٔ هستهای چرنوبیل که در آوریل ۱۹۸۶ در جمهوری شوروی سوسیالیستی اوکراین رخ داد و تلاشهای پاکسازی بیسابقهای که به دنبال آن رخ داد را به تصویر میکشد.
ایده اولیه :
کریگ مازن با تحقیق و خواندن کتب مختلف و گزارشهای دولت از داخل و خارج از اتحادیه جماهیر شوروی شروع به تحقیق دربارهٔ این حادثه کرد. مازن همچنین با دانشمندان هستهای مصاحبه کرد تا بداند که رآکتور چگونه کار میکند و شهروندان سابق شوروی در سال ۱۹۸۶ چه ایدههایی از این کار کسب کردهاند. مازن نیز چندین زندگینامه را خواند تا صحت و سقم این داستان را به اثبات برساند.
او توضیح داد: «وقتی شما داستانهای شخصی افرادی را میخوانید که نزدیک کارخانه زندگی میکنند، افرادی که در کارخانه کار میکردند، افرادی که به چرنوبیل فرستاده شدهبودند تا آن را پاک کنند – در آنها واقعاً چیزی وجود دارد که داستان را برای شما زنده میکند.»
علاقه مازن به ایجاد این مجموعه از زمانی آغاز شد که او تصمیم گرفت چیزی بنویسد که «نحوه مبارزه ما با جنگ جهانی ای که هماکنون در آن قرار داریم» را به تصویر بکشد.
در آمادهسازی این سریال، مازن از منطقه ممنوعه چرنوبیل دیدن کرد. مازن در ابتدا تصمیم گرفت که در مراحل اولیه از لهجههای روسی یا اوکراینی استفاده کند ولی بعداً به جای آن از بازیگرانی با لهجههای طبیعی خود استفاده کرد و در این مورد وسواس به خرج نداد.
خلاصه قسمت اول :
در ۲۶ آوریل ۱۹۸۸، «والری لگاسوف» با سرزنش کردن «آناتولی دیاتلوف» چند نوار را ضبط کرد و «آناتولی دیاتلوف» را مسئول فاجعه چرنوبیل دانست و نارضایتی خود را از محکومیت زندان «دیاتلوف» ابراز کرد.
«پروزچنکوف» با «یوفچنکو» مواجه میشود و پس از آن یک مرد زخمی را پیدا میکند و متوجه میشود هسته باز شدهاست. مأموران آتشنشانی وارد میشوند و «واسیلی» میبیند که آتشنشان یک بلوک گرافیتی را بر روی دستهایش گرفته و بعداً همان مرد را میبیند که دستش سوختهاست و دچار نگرانی میشود.
«کودریاتسف»، «پروکوریاکوف» و «یوفچنکو» اتاق رآکتور را پیدا کرده و هسته را در حالیکه میسوزد مییابند. «ویکتور بریخانوف» و «نیکولای فومین» از «دیاتلوف» در مورد وضعیت در حال پیشرفت گزارش تهیه میکنند و آنها این گزارش را تحت کنترل کمیته اجرایی پریپیات گزارش میدهند. پس از این دیدار، «سیتنیوف» با «بریخانوف»، «فومین» و «دیاتلوف» دیدار میکند و گزارش میدهد که سطح تشعشعات مواد رادیواکتیو بالاست و ممکن است هسته در معرض آن قرار گیرد.
«استینکوف» با چشمان خودش هسته را در معرض قرار گرفتن دُز بسیار بالای آتش میبیند. «لگاسف» تماسی از «بوریس شربینا» دریافت میکند که میگوید حادثهای در چرنوبیل رخ دادهاست و او (لگاسف) به کمیته چرنوبیل به عنوان متخصص رآکتور RBMK با دستور «گورباچف» فراخوانده شدهاست.

جهت مشاهده این سریال فوق العاده می توانید از لینک های زیر استفاده نمایید:
دانلود رایگان فیلم از وب سایت دوستی ها
نظرات بسته شده است.